Osiris’ Sun

Alright, hij wacht al een tijdje op plaatsing, dus hier de uitleg voor de Osiris’ Sun.

Beschrijving

De diabolo draait in de touwtjes om je heen, terwijl jij ook een rondje draait. Hierdoor blijven je touwtjes ongeknoopt. De diabolo wint geen snelheid, dus je kan het trucje niet eindeloos herhalen.

Stap voor stap

 1. Zwaai de diabolo naar links of naar rechts, over je hoofd heen.
 2. Draai met je lichaam achter de diabolo aan. Blijf naar de diabolo kijken om te zorgen dat ie recht op je touwtjes blijft.
 3. Als de diabolo op het hoogste punt is, heb je als het goed is zelf een half rondje gedraaid.

Kom je er niet uit? Of heb je handige tips voor anderen? Laat het ons weten met een reactie.

Transcript

In dit trucje ga ik een sun laten zien. Een trucje waarbij de diabolo om je lichaam heen draait, terwijl hij in het touwtje blijft zitten. Hoe deze sun specifiek heet, weet ik niet, maar het komt mooi boven de video te staan.

Wat je doet is je zwaait je diabolo en die draait om je  heen en ondertussen draai je zelf ook een rondje. Nou, bij dit trucje is het belangrijk dat je naar de diabolo blijft kijken en dat de diabolo recht in je touwtje blijft. Als je je stokjes niet goed meedraait, gaat je diabolo gelijk eruit en stopt hij met draaien. Dus, nog een keer.

Posted in Suns, Trucjes

Mini Genocide

De Genocide en Mini Genocide zijn trucs die lijken op suicides, maar het niet helemaal zijn. De diabolo komt namelijk los uit het touwtje op het moment dat je je stokje loslaat. Het filmpje is speciaal door Joren voor ons gemaakt.

Beschrijving

Door de diabolo van bovenaf te vangen en dan je rechterstokje los te laten komt de diabolo los in de lucht. Vervolgens draait je touwtje om je andere stokje heen en dan vang je de diabolo op het draaiende touwtje. Het verschil tussen de mini genocide en de genocide is dat je de diabolo bij de mini genocide je touwtje vasthoudt om je stokje sneller te laten draaien en iets makkelijker te richten.

Stap voor stap

 1. Breng de diabolo op snelheid
 2. Gooi en vang je diabolo met je rechterstokje van bovenaf
 3. Zwier je diabolo naar links (dit gaat automatisch na stap 2)
 4. Zwier je diabolo naar rechts, totdat je touwtje practisch horizontaal is.
 5. Laat je rechterstokje vallen en pak gelijk het touw vast. De diabolo komt nu los uit het touw en vliegt omhoog
 6. Vang nadat je rechterstokje een rondje heeft gedraait de diabolo op het draaiende touw.
 7. Je rechterstokje maakt nog een rondje om de diabolo.
 8. Vang je rechterstokje. Je diabolo is nu gewrapt.

En, is dat moeilijker of makkelijker dan een gewone genocide. Loop je ergens tegenaan bij deze truc?

Transcript

See more ›

Posted in Suicides, Trucjes

Joren doet trucs met 1 diabolo

Joren heeft ons dit filmpje opgestuurd en dat zijn toch nette trucs die hij laat zijn. Ik zie in ieder geval wat suicides, een whip catch, lift en meer.

Wat vind je ervan? Complimenten achterlaten mag altijd :)

Wil jij ook jouw diabolofilmpje op deze site zien? Stuur dan een filmpje of link of naar max@diabololeren.nl.

Posted in Ingezonden video''s

The Eagle Trooper voor de webcam

Dit filmpje kregen we opgestuurd via ons contactformulier. En dat willen we natuurlijk maar al te graag met de wereld delen.

Een aantal suns, whip catches en mooi hersteld als de diabolo de kast raakt. En we The Eagle Trooper ook nog even jongleren met Rubiks cubes. Daarnaast is er ook leuk gespeeld met wat video-effecten en de muziek.

Tagged with: , , ,
Posted in Ingezonden video''s, Pro filmpjes

Diabolo Queen Trailer

Lena Köhn is een Duitse vrouw die van diaboloën haar beroep heeft gemaakt. Ze heeft onder andere een voorstelling voor in theaters, die je hieronder kan bekijken. Het is wel interessant om te zien hoe ze heeft nagedacht over haar presentatie met podiuminrichting, kleding en hoe ze trucs afwisselt. En ook anders dan de meeste combinaties van trucjes die allemaal los zijn opgenomen die we je meestal presenteren.

Posted in Pro filmpjes

Gelukkig 2012

In Parijs hebben Axel en ik deze video voor jullie opgenomen. We wensen jullie allemaal een prachtig 2012 met veel vrienden en mooie diabolotrucs.

 

Transcript

Hey, vanuit Parijs wensen wij jullie een geweldig 2012.
Ja, een heel erg gelukkig nieuwjaar met heel veel veel nieuwe diabolotrucjes
Ja, gewoon nieuwe filmpjes en we hopen dat jullie veel gaan doen dit jaar.
Van ons kan je ook weer veel verwachten, dus houd het in de gaten. Geniet van 2012
Tot volgend jaar!

Posted in Nieuws

Diabolo woordenboek

Hier doen we een poging om de vele termen die bij het diaboloën voorkomen, uit te leggen. Ben je op zoek naar iets wat er niet bij staat? Laat het even weten en we gaan het voor je na.

Met ctrl-f of cmd-f kan je zoeken over de pagina.

Crazy Knots – Knopen, maar dan nog een stapje gecompliceerder.
Drop
Tijdens wedstrijden wordt geteld hoe vaak je de diabolo laat vallen. En dat heet een drop.
Grind – De diabolo laten draaien op iets anders dan het touwtje. Zoals grinden bij skaten of snowboarden. Grinden kan bijvoorbeeld op je stokjes of op je vingers.

Orbits – Dit zijn trucjes waarbij je diabolo om iets heen wordt gegooid. Bijvoorbeeld je arm, been of hele lichaam. In het Nederlands ook wel satelliet.
Knots – Knopen zijn trucs waarbij je op de een of andere manier je diabolo, stokjes en touwtje in elkaar draait, zodat het lijkt alsof alles in de war zit. En dan gooi je de diabolo eruit en blijkt dat het niet zo was.

Suicide– Zelfmoordtrucjes zijn trucs waarbij een of twee stokjes om je touwtjes diabolo heen draaien
Suns – Dit zijn trucjes waarbij de diabolo een hele cirkel maakt, terwijl hij in het touwtje blijft.
Whips – Whip catches of rantselvangen zijn trucs waarbij je de diabolo opgooit en met je stokjes in één hand de diabolo uit de lucht “zweept”.
Wrap – Dit is wanneer je je touwtje om de diabolo heen wikkelt. Het is mogelijk om meerdere wraps tegelijkertijd te doen.

Posted in Achtergrondinformatie

Spelling en uitspraak

Iedereen zegt diabolo op een andere manier. Als diaboloën een werkwoord is, hoe vervoeg je het dan?

Uitspraak

Volgens woorden.org is het diabolo, met de klemtoon op “a”. Zelf zeg ik eigenlijk altijd diabolo, met de klemtoon op “bo”. Beide vormen hoor ik heel vaak gebruikt worden.

In het engels is het nog wat anders, omdat mensen verschil maken tussen hoe “di” wordt uitgesproken. Spreek je het net als het nederlands uit als “die” of wordt het meer engels en klinkt het “daai”. En dan kan je ook de klemtoon op twee plaatsen leggen.

Diaboloën vervoegen

Ik moet het eerste woordenboek nog vinden waarin diaboloën is opgenomen. Dat heeft er waarschijnlijk mee te maken dat de juiste term voor diaboloën iets is als “spelen met een diabolo”. Zelf gebruik ik diaboloën natuurlijk continu en ik hoor ook andere mensen het in de spreektaal gebruiken.

Het hele werkwoord diaboloën vervoeg je als volgt:

Tegenwoordige tijd

Ik diabolo
Jij diaboloot
Hij/zij/het diaboloot
Wij diaboloën
Jullie diaboloën
Zij diaboloën

Verleden tijd

Ik diabolode
Jij diabolode
Hij/zij/het diabolode
Wij diaboloden
Jullie diaboloden
Zij diaboloden

Voltooid deelwoord

Ik heb gediabolood

Mannelijk of vrouwelijk

De diabolo draait om zijn as, want het woord diabolo is mannelijk in de Nederlandse taal.

Posted in Achtergrondinformatie

Protected: Alternatieve manieren van vangen

This content is password protected. To view it please enter your password below:

Posted in Trucjes

De geschiedenis van de diabolo

 

Er zijn meerdere versies te vinden over de geschiedenis van de diabolo. Zo zegt Diabolo Tricks dat de diabolo al meer dan 4000 jaar bestaat.

Antieke chinese diabolo

Antieke chinese diabolo

Volgens Wikipedia is ergens in China, rond de twaalfde eeuw,  de diabolo uitgevonden. Het komt voort uit de chinese jojo. De eerste diabolo’s werden gemaakt van bamboe en vaak met gaatjes in het hout. Die gaatjes werken als fluiten, waardoor de diabolo geluid maakt terwijl hij ronddraait. Deze diabolo’s worden nog steeds zo gemaakt in China.

In de negentiende eeuw waren er in Frankrijk verschillende clubs waar wedstrijden werden gehouden met diabolo’s. In de wat rijkere sectoren van de samenleving was het toen vrij populair om te diaboloën. In 1906 vond de Franse Gustave Pillipart de “Europese diabolo” uit. Die bestond toen uit een combinatie van twee ijzeren cups met rubber aan de buitenkant ter bescherming.

Oude foto van vrouwen die diaboloën

Oude foto van vrouwen die diaboloën

Waar komt de naam vandaan?

Ontdekkingsreizigers brachten diabolo’s mee uit het verre oosten en noemden ze toen Diaballo. Diaballo is grieks voor “erin gooien”.  Later is deze naam verbasterd tot Diabolo.

Een andere uitleg is dat dat de naam een samenvoeging is van het woord parabool en di. Een parabool is een wiskundige beschrijving van een lijn die in een boog gaat, zoals de vorm van een stenen brug in amsterdam. Di betekent twee. Als je een diabolo vanaf de zijkant bekijkt, zie je namelijk twee parabolen.

In Engeland stond de diabolo heel lang bekend als devil on two sticks,wat duivel op twee stokjes betekent. De naam diabolo zit ook heel dicht bij Diablo, wat duivel betekent.

 

 

Tagged with: , , , , , , ,
Posted in Achtergrondinformatie
Social Diabolo
Advertenties